Forskarvärlden misslyckas med kravet på öppenhet skrev DN 25 november. Det påverkar kunskapsnivån i samhället.
Det har inte blivit bättre sedan jag studerade i Uppsala på 1960-talet. Vi läste tillexempel en doktorsavhandling om utsatta folkgrupper i olika länder. I Sverige kallades de tattare eller resandefolk. Under missväxt och efterföljande hungersnöd blev människor ibland tvungna att överge sina stugor och dra iväg för att söka arbete någon annanstans. I Sverige var det länge nödvändigt att ha ett pass för att kunna förflytta sig i landet. Främlingar sågs inte gärna. ”Stäng dörren och skjut spjället. Det kommer utsocknes på gärdet” sa man i min hembygd. De som flydde hungern blev inte alltid så väl mottagna som ”Barnen från Frostmofjällen” blev. De som flydde från missväxten fick ofta ta de farligaste eller minst attraktiva uppgifterna som att gälla hästar, sota eller tömma dasstunnor om de skulle få en chans till arbete. Några kunde ta sig till Amerika.
Resandefolk finns i alla länder över hela världen fick vi lära oss av den doktorsavhandlingen. Men kunskapen blev kvar inom institutionen. Fortfarande kan jag då och då läsa att resandefolket inte är svenska utan har ett okänt ursprung. Mycket fördomar och lidande hade kunnat förhindras om denna kunskap om resandefolket nått ut i samhället.
A Zetterström
tisdag 29 november 2011
onsdag 16 november 2011
fattigauktion
Igår inträffade något mystiskt som måste ha med mitt åldrande att göra! När jag skulle ta på mig handskarna under en promenad med hunden hade jag två vänsterhandskar!! De var av samma märke ungefär lika slitna. Svart mocka med stickningar… Någon därute i Norrtälje har nu två högerhandskar… Snart kanske jag blir tvungen att välja äldreboende. Hm… låter svårt.
”Carema vill stå för något nytt i svensk äldreomsorg” skriver VD i företaget Carl Gyllfors den 16 november i DN. Det är inte nytt att göra pengar på vanvård! För hundra år sedan auktionerades fattiga äldre och föräldralösa barn ut till den som tog minst betalt för ”tjänsten”.
Nytt är det alltså inte, men det är en skam, att välfärden raseras och offentliga medel försvinner ur äldreomsorgen.
Caremas VD skriver att ”privata vård- och omsorgsalternativ är nödvändiga för att klara framtida behov.” Carema är ett företag som lever på bidrag från det allmänna. Varför inte låta de bidragen gå till lokala entreprenörer till exempel med en kooperativ idé. Eller varför inte starta fler kommunala äldreboenden där personalen kan samverka med Tiohundra? Måste kommunen sälja ut de äldre i behov av omsorg, för lägsta pris till världsomspännande riskkapitalföretag?
Riskkapital? Det står så i tidningarna men Carema tar ingen risk! Och valfrihet för de gamla och sjuka? Kan man välja om? Som den man som fick tre benbrott av lika många fallolyckor? (Text-tv 16 november om Caremaboende i Umeå. )
Ju mer av empatilöshet och cynismer vi läser om desto fler frågor.
På text-tv idag 16 november, läser jag att genomsnittskostnaden per vårdår är 536 000 kronor. Sorsele betalar mest 765 000 kronor och Kungsör lägst 275 000 kronor. Kungsör ligger även bra till när det gäller kvalitetsindex enligt samma statistik. Får de äldre äta bättre i Sorsele? Är personalstyrkan större? Är de äldre sjukare? Eller är det så att de i Kungsör är rikare och betalar mer per person för omsorgen?
Vad kostar en bra omsorg egentligen? Hur mycket är ”luftpengar” interndebiteringar till exempel?
Idag är Sverige rikare än någonsin men mormor och morfar, farmor och farfar säljs ut till dem som tar minst betalt. Offentlig omsorg har minskat i kostnader, trots att de omsorgskrävande har blivit fler. Det är samhällsnyttigt om de som betalar skatt också vet att deras anhöriga har det bra där de får vård.
torsdag 29 september 2011
Vad är det för ena som härjar i stan?
Kommunledningen undrar över att vi här inte växer i befolkningsantal som de tycker att vi ska. Norrtälje är väl attraktivt?
Byggföretagen får förstöra charmen hos min lilla stad och bygga hur de vill. Ingen säger, stopp! Vänta ett tag. Vi har ju ingen ansvarig stadsarkivarie eller stadsarkitekt! Var vi inte överens om att trädgårdarna och husen i Balder skulle få finnas kvar? En stad måste ju ha gamla, gamla hus och en berättelse att ge! Alla i beslutsfunktion ger inte ett vitten för kulturhistoria eller för kultur över huvud taget för den delen.
Om jag ville byta bostadsort och hade familj med små barn så skulle jag se på skolpolitiken. Hm... Hur ser den ut där jag bor? Vi är näst sämst i landet när det skolkunskaper. Kommunledningen tror bara på kontroll Den säger till lärarna :- Vi tror att ni är lata. Ni måste kontrolleras! Ledningen knäcker lärarnas självförtroende och yrkesstolthet genom att visa misstänksamhet och ha utökad kontroll och utvärdering på alla plan. Ingen tillit finns.
Nå, men satsning på kultur då?
Ett av Sveriges tolv intressantaste industrimuseum är kommunledningen visserligen stolt över när den rör sig i landet, men att satsa är uteslutet. Pengarna ska gå till idrott. Manlig sådan. Ishockey, motorcyklar och fotboll. Möjligen badinrättningar.
Tänk om kommunens starke man kunde se till att några av alla miljonerna hamnade i ett tredje skepp på Pythagoras så att all den verksamhet som ett levande museum kunde inrymmas där, verkstäder, barnverksamhet, utställningar, kapprum, toaletter osv! Roslagsmuseet skulle kunna inrymmas i ett tredje skepp tillsammans med Pythagoras och naturligtvis skulle utställningar visas i gevärsfaktoriet och Zettergrenska gården. Ett stort fint museum av alltihop. Det är fem minuters promenad emellan.
Nu vittrar allt i allt snabbare takt ned till intet medan det ena köpcentrat efter det andra brer ut sig. Oj så mycket av samma sak att köpa! Skulle jag resonera så om jag ville flytta hit? Specialaffärerna försvinner. Det som verkligen är hjärtskärande är att specialaffärerna i centrum försvinner . Ingen affär för att köpa en CD med klassisk musik, ingen att fråga vad treåriga tjejer kan gilla i fråga om leksaker (om vi inte vill ge bort prinsessklänningar), ingen att fråga om vad vi ska odla i skuggiga lägen med dålig jord och ingen att fråga om vi kan få nymald fläskfärs… Jättelika butiker med extrapriser och personal som anställts för att de är unga, trevliga och inte har någon utbildning i det de säljer. Så de är billiga.
Jamen skärgården då! Är det inte lockande? För det första är stränderna utsålda så du kan inte gå längs dem, för det andra måste du ha tillgång till båt om du ska nå en obebyggd strand.
fredag 8 juli 2011
Ska Fukushimas ägare bygga kärnkraft här?
Folkpartiet tycker att Sverige behöver fler kärnkraftsbyggare. Får Fukushimas ägare då också tillgång till att bygga kärnkraft här? Vad heter företaget? Tepco?
Och så blir det fritt fram för uranbrytning… En mycket miljöfarlig brytning.
Hunden badar och hunden har hudproblem. Vi tvättar med medicinshampo och det hjälper lite grand. Det är för varmt för henne helt enkelt. Men trädgården blommar som aldrig förr! Den frodas av det fuktvarma vädret!
torsdag 16 juni 2011
Har Norrtälje en plan?
Har det någonsin funnits en stadsplan i vårt Norrtälje? Inte sedan 1914 verkar det… Ett exempel: När tingshuset byggdes hade man en stadsplan. Den dömande makten vakade över staden från höjden där det pampiga huset byggdes. Människorna kunde därifrån se bort till Södra Bergen och vattentornet.
Trots protester från sakkunniga fick Diös bygga en koloss i ljust tegel framför tingshuset och stänga utsikten. Diös regerade det mesta byggandet i Norrtälje under ett tiotal år.
Så där har det hållit på. År efter år. Det ser allt mindre ut som om Norrtälje någonsin haft en stadsplan. Framför allt så beaktas aldrig kulturella och historiska värden, när det gäller byggande. Inte estetiska heller för den delen. Minst av allt saknas medborgarinflytande. Jag tänker på hamnen. Där styr Lantmännen helt suveränt och bygger det som de tror ger mest pengar. Viktigast är alltid idrottsplatser och ekonomi för de styrande i vår kommun. Då behövs ingen stadsplan eller stadsarkivarie. Kan kommunen förtjäna något på att säga Hejsan till byggbolagen så gör den det.
fredag 20 maj 2011
Det går åt mycket deg när Norrtälje kommun bakar.
I Norrtälje ska det byggas ett dagis utan tillagningskök för 23 miljoner… Tänk att det ska vara så dyrt! Dessutom har jag hört att tomten inte är bra och har dåligt med soltimmar. Vad får man i Sverige för 23 miljoner egentligen?
Jag ligger i sängen med maginfluensa och läser DN drömhem från 20 maj. Oj, vilken drömkåk! Den som nappar på utgångsbudet 14 900 000 får Exklusiv villa byggår 2003, 230 kvm,130 biyta.
”Påkostade material och fantastiska sällskapsytor. Med ett högt, fritt och mycket lugnt läge på attraktiva baggensudden. Underbar utsikt mot grönska och mot Baggensfjärden … Villan disponerar 11 rum varav sex sovrum.”
Det är något som inte stämmer här. Jag letar igenom DN Bostad också. Det dyraste är en herrgård med 21 ha mark, engelsk park, egen udde och strand i Mälaren för 9,5 miljoner.
Är det interndebiteringarna som får dagiset att kosta 23 miljoner? Stadsarkitektkontoret ska väl ha 800 kr i timmen för att rita… och någon annan ska ha 800 i timmen för att sköta upphandlingen osv. Men, men då stannar i alla fall merparten av ”pengarna” i Norrtälje. I verkligheten kostar kanske inte dagiset i riktiga pengar mer än ett par miljoner?
Jag ligger i sängen med maginfluensa och läser DN drömhem från 20 maj. Oj, vilken drömkåk! Den som nappar på utgångsbudet 14 900 000 får Exklusiv villa byggår 2003, 230 kvm,130 biyta.
”Påkostade material och fantastiska sällskapsytor. Med ett högt, fritt och mycket lugnt läge på attraktiva baggensudden. Underbar utsikt mot grönska och mot Baggensfjärden … Villan disponerar 11 rum varav sex sovrum.”
Det är något som inte stämmer här. Jag letar igenom DN Bostad också. Det dyraste är en herrgård med 21 ha mark, engelsk park, egen udde och strand i Mälaren för 9,5 miljoner.
Är det interndebiteringarna som får dagiset att kosta 23 miljoner? Stadsarkitektkontoret ska väl ha 800 kr i timmen för att rita… och någon annan ska ha 800 i timmen för att sköta upphandlingen osv. Men, men då stannar i alla fall merparten av ”pengarna” i Norrtälje. I verkligheten kostar kanske inte dagiset i riktiga pengar mer än ett par miljoner?
tisdag 3 maj 2011
Tredje skeppet
Jag har förstått från flera håll att många tror att Pythagoras konsertlokal stängdes på grund av någon bristande teknikalitet. Bajamajorna till exempel…Inte alls!
Konserlokalens akustik berömdes av Eric Ericsson, köket var godkänt av Miljö- och Hälsa. Det fanns en toalett för personalen. Konsertlokalen gav intäkter till muséet. Jag tror inte att jag är ensam när jag säger att mina finaste konsertupplevelser fick jag i Varggropen när det begav sig. Till exempel Ann-Sofi von Otter, Världsmusiken, jazzsångerskor från USA, The Real Group…
Nya kvastar sopade bort konsertlokalen och med den också intäkterna och den seriositet för muséet som ett av Sveriges tolv viktigaste industrimuseer. Jag tror knappast att vi i Norrtälje kan ståta med detta längre. Kanske vrider sig utnämnarna i svåra plågor vid minnet av utmärkelsen…
Under åren efter utmärkelsen planerade Pythagoras för att bygga ett tredje skepp. Skeppet skulle rymma 500 kvm moderna utställningslokaler i tre våningar, verkstad och kontor med mera. Ritningar finns klara. Visst byggnadsmaterial finns också, som till exempel storsten från de rivna lokstallarna.
Politikerna i Norrtälje från både höger och vänster har önskat att få Pythagoras och Roslagsmuseet att samarbeta. Bland annat för att effektivisera och spara pengar. Vore det inte en fantastiskt bra lösning att bygga det tredje skeppet och därmed få en modern och funktionell lösning för både Pythagoras och Roslagsmuseet?
I ritningarna finns en barnverkstad inritad i bottenvåningen på det tredje skeppet. Kan kanske konsertlokalen återuppstå? Kan världsstjärnorna få uppträda i Varggropen igen?
Och då förklarar sig stiftelsens orförande att han är så nöjd så nöjd...
onsdag 9 februari 2011
Ministrar varnar för ryssen
Snart är vi Natoanslutna...Vi i Sverige som har undvikit att slåss mot ryssen i flera hundra år.
För värnplikten har avskaffats, styrkorna är utomlands, kommandona sker på amerikanska, ministrar varnar för ryssen och vi kan faktiskt inte försvara oss så ministrarna säger att vi måste liera oss med någon som är stor och stark och vars ekonomi inte kan existera utan krig.
Puh. Försökte få in en bild på rådjur i snö men får ge upp för den här gången. är jag tillräckligt intresserad för att sätt mig in i bloggandet egentligen. Nu när sonen inte är hemma får jag väl fråga en vän.
För värnplikten har avskaffats, styrkorna är utomlands, kommandona sker på amerikanska, ministrar varnar för ryssen och vi kan faktiskt inte försvara oss så ministrarna säger att vi måste liera oss med någon som är stor och stark och vars ekonomi inte kan existera utan krig.
Puh. Försökte få in en bild på rådjur i snö men får ge upp för den här gången. är jag tillräckligt intresserad för att sätt mig in i bloggandet egentligen. Nu när sonen inte är hemma får jag väl fråga en vän.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)