torsdag 29 september 2011

Vad är det för ena som härjar i stan?


Kommunledningen undrar över att vi här inte växer i befolkningsantal som de tycker att vi ska. Norrtälje är väl attraktivt?
Byggföretagen får förstöra charmen hos min lilla stad och bygga hur de vill. Ingen säger, stopp! Vänta ett tag. Vi har ju ingen ansvarig stadsarkivarie eller stadsarkitekt! Var vi inte överens om att trädgårdarna och husen i Balder skulle få finnas kvar? En stad måste ju ha gamla, gamla hus och en berättelse att ge! Alla i beslutsfunktion ger inte ett vitten för kulturhistoria eller för kultur över huvud taget för den delen.
Om jag ville byta bostadsort och hade familj med små barn så skulle jag se på skolpolitiken. Hm... Hur ser den ut där jag bor? Vi är näst sämst i landet när det skolkunskaper. Kommunledningen tror bara på kontroll Den säger till lärarna :- Vi tror att ni är lata. Ni måste kontrolleras! Ledningen knäcker lärarnas självförtroende och yrkesstolthet genom att visa misstänksamhet och ha utökad kontroll och utvärdering på alla plan. Ingen tillit finns.
Nå, men satsning på kultur då?
Ett av Sveriges tolv intressantaste industrimuseum är kommunledningen visserligen stolt över när den rör sig i landet, men att satsa är uteslutet. Pengarna ska gå till idrott. Manlig sådan. Ishockey, motorcyklar och fotboll. Möjligen badinrättningar.
Tänk om kommunens starke man kunde se till att några av alla miljonerna hamnade i ett tredje skepp på Pythagoras så att all den verksamhet som ett levande museum kunde inrymmas där, verkstäder, barnverksamhet, utställningar, kapprum, toaletter osv! Roslagsmuseet skulle kunna inrymmas i ett tredje skepp tillsammans med Pythagoras och naturligtvis skulle utställningar visas i gevärsfaktoriet och Zettergrenska gården. Ett stort fint museum av alltihop. Det är fem minuters promenad emellan.
Nu vittrar allt i allt snabbare takt ned till intet medan det ena köpcentrat efter det andra brer ut sig. Oj så mycket av samma sak att köpa! Skulle jag resonera så om jag ville flytta hit? Specialaffärerna försvinner. Det som verkligen är hjärtskärande är att specialaffärerna i centrum försvinner . Ingen affär för att köpa en CD med klassisk musik, ingen att fråga vad treåriga tjejer kan gilla i fråga om leksaker (om vi inte vill ge bort prinsessklänningar), ingen att fråga om vad vi ska odla i skuggiga lägen med dålig jord och ingen att fråga om vi kan få nymald fläskfärs… Jättelika butiker med extrapriser och personal som anställts för att de är unga, trevliga och inte har någon utbildning i det de säljer. Så de är billiga.
Jamen skärgården då! Är det inte lockande? För det första är stränderna utsålda så du kan inte gå längs dem, för det andra måste du ha tillgång till båt om du ska nå en obebyggd strand.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar